'; Vinter igjen! | Klimaordførerne
Ordfører i Hamar i noen perioder, 65, bestefar til seks, 19 år som bonde og opptatt av lokal matproduksjon. Trener, leser og hører musikk når jeg kan
Min utfordring
Er det mulig å skaffe seg og leve på kortreist mat i landbruksbyen Hamar??

Hvor lett er det å leve klimavennlig i Norge egentlig?? Ikke før har du innstilt deg på stabilt sykkelføre, så er vinteren tilbake med underkjølt regn og nysnø oppå. Det er glatt, det!! Da er det i alle fall godt å kunne ta toget til Oslo. Her fra Hamar stasjon på morgenen, med Rørostoget til venstre. I går hadde det kjørt på fem elger på én tur, så vinteren skaper utfordringer langt ut over hvordan vi beveger oss.

 

Jeg har nå prøvd å endre transportvaner i snart en måned. I det tidsrommet har privatbilen min (en gammel Pajero) gått 48 kilometer. El-bilen i kommunen har ikke gått så mye mer. Men det har ikke bare vært enkelt, det vil si; det har tatt mye lenger tid å komme seg til og fra ting. Og tid er en knapphetsfaktor for oss alle, enten vi er ordførere, småbarnsforeldre eller skole-elever. Så i alle fall én lærdom er: Kollektivtilbudet må gå ofte hvis vi skal bruke det. Og det bør helst gå raskere enn å bruke bil.

 

Den andre delen av oppdraget mitt var å leve på kortreist mat. Det har det gått dårligere med, det jeg har skaffet innebærer et noe ensidig kosthold for å si det slik. Men i forrige uke fikk jeg en liten oppmuntring. Da åpnet Coop en stor Extra-butikk rett i nabolaget med en god del mat fra bygdene rundt Mjøsa. Så det er erfaring nr 2: Skal vi spise kortreist, må vi finne det i butikkene i nabolaget der vi vanligvis handler. Ellers blir kortreist for spesielt interesserte. Og om vi finner kortreiste matvarer på nærbutikken bestemmer i realiteten innkjøpssjefene i Asko, Rema og Coop. De blir bedre, men det er langt til mål.

 

Den tredje erfaringen er at alle gode hensikter blir ødelagt av ferie&fritid. En tur til Spania med fly tilsvarer nesten et års forsiktig bilbruk. Da går vinninga fort opp i spinninga. Men hvor mye kan vi moralisere over at folk tar seg en sydentur midtvinters? Er det ikke rimelig at de får litt varme i kroppen? Eller er det rett og slett ikke forenlig med kampen mot den globale oppvarmingen??