'; Forandre verden. Litt? | Klimaordførerne
Jeg har vært ordfører i én periode etter en lang karriere i politiet. Jeg er gift og har to voksne barn, tre voksne bonusbarn, et bonus-fosterbarn og en svigersønn og en bonus-svigersønn. På fritiden liker jeg fysisk aktivitet. I tillegg driver jeg et småbruk.
Min utfordring
Kast mindre mat. All maten vi normenn kaster kunne mettet 800 000 mager!

Da har vi kommet til siste dag av prosjektet og det er på tide å oppsummere. Ambisjonen min var at familien skulle leve av mat som skulle kastes. Ganske raskt viste det seg at det ikke var mulig å finne nok mat til et variert kosthold i matsvinndisken. Vi oppdaget også at vi ikke er alene om å ha fokus på å redusere matsvinn og at det er stor rift om varene som er i ferd med å gå ut på dato. Mange benytter seg av dette tilbudet, og sparer både penger og miljøet.

Det har i hovedsak vært middagsmat vi har reddet fra søpla, all annen mat har vi kjøpt på “vanlig” måte. Men vi har hatt ekstra fokus på å ikke kjøpe mer enn vi klarer å bruke.

Prosjektet har helt klart påvirket vår bevissthet rundt matsvinn. Det har gått sport i å ikke kaste mat. Det har ikke vært vanskelig, og det har vært artig at så mange har delt sine erfaringer og vist interesse.

Det sies at man trenger 90 dager på å endre en vane, men vi føler at vi allerede har gjort en varig endring. Vi kommer til å fortsette å starte butikkrunden ved matsvinndisken, og la innholdet der styre resten av handelen. Og vi kommer selvfølgelig til å ha fortsatt fokus på å redusere matsvinn!

Vi har spart noe penger på å handle mat til halv pris denne måneden, og det vi har spart har vi nå kjøpt bikuber for i Etiopia! En fin symbolsk gave som bidrar til et potensielt levebrød for fattige bønder, i tillegg til at bier er avgjørende for pollinering av planter.

Det har vært moro å delta i dette prosjektet, og selv om de 30 dagene nå er over, har jeg lyst til å fortsette å være klimaordfører!