'; | Klimaordførerne
Ordfører i Hamar i noen perioder, 65, bestefar til seks, 19 år som bonde og opptatt av lokal matproduksjon. Trener, leser og hører musikk når jeg kan
Min utfordring
Er det mulig å skaffe seg og leve på kortreist mat i landbruksbyen Hamar??

Jeg har lovd at jeg denne uka ikke skal ta i et bilratt. Og bare spise kortreist mat. Jeg holder begge løftene uten problemer!! Haken er at det er i Spania jeg er kortreist og bilfri. Det blir det ikke noe positivt CO2-regnskap av, så mye lokale appelsiner klarer jeg rett og slett ikke å klemme i meg.

Spania er et interessant land å reise i, av mange grunner. Som syklist – jeg har syklet opp og medbakker hver dag siden jeg kom hit- er det ikke mye som er tilrettelagt. Tror knapt jeg har sett et sykkelfelt. Men bilistene viser overraskende hensyn, ligger bak og kjører ikke forbi før de er sikre på at det er trygti. Det opplever men dessverre lite av i Norge, nordmenn er hissigere både på hornet og gassen enn spanjolene faktisk. Hissige spanjoler bak rattet er en myte.

Også spansk jernbane har vi noe å lære av. I dag kjørte jeg lokaltog til Malaga, og «mellomdistanse-tog» til Cordoba. Begge deler var behagelige opplevelser. Prisene er rimeligere enn vi er vant med, særlig lokaltogene. Hastigheten på distansetogene mye høyere. Og stasjonene, i alle fall i de store byene, er mer tilrettelagt og enkle å orientere seg i. I Cordoba er en romslig og effektiv ventehall ei rulletrapp opp fra sporene. Det kan du finne på Oslo S også. Men ikke leiebiler og busser rett utafor utgangen. 

Skal vi få folk til å reise miljøvennlig, må det være mulig. Det hjelper ikke å ta bussen hvis du ikke rekker barnehagen før den stenger, uansett hvor mye du er opptatt av miljø. Folk må ha miljøvennlige alternativer. Før det finnes nytter det hverken å moralisere eller straffe folk for at de ikke opptrer i tråd med klimautfordringene. Det er systemene som kan endre atferd så det monner.