'; Altså; når du først har ødelagt CO2-avtrykket | Klimaordførerne
Ordfører i Hamar i noen perioder, 65, bestefar til seks, 19 år som bonde og opptatt av lokal matproduksjon. Trener, leser og hører musikk når jeg kan
Min utfordring
Er det mulig å skaffe seg og leve på kortreist mat i landbruksbyen Hamar??

Altså; når du først har ødelagt CO2-avtrykket ditt med å ta vinterferie i Malaga (nærmere bestemt en liten by som heter Alora) er du programforpliktet til å lære noe av det. Og noe har jeg lært. For eksempel at spanjolene er mye mer opptatt av hva de spiser. Ikke nødvendigvis næringsinnholdet, men hvor det er produsert. Maten skal være lokalprodusert. Også mye av maten du får i kjedeforretningene er lokal. Men det er ikke noen få som har hele markedet slik som i Norge. Mangfoldet blir større, og da blir også mangfoldet i vareutvalget større. Ikke minst fra nisjeprodusenter. I tillegg har alle byer med selvrespekt et utsalg som selger lokalmat. Det er lite torghandel, de fleste kjenner noen som pøroduserer. Eller i det minste så kjenner de en kjøpmann som kjenner noen som produserer. Men dette gjelder først og fremst kjøtt, fisk og grønnsaker. Når det kommer til industrialiserte produkter er Kelloggs, Nestle og de andre matvaregigantene enerådende i hylla. Landbruket er en av de viktige kildene til CO2-utslipp. Det forskes nå mye for å få fram dyr som er mer miljøvennlige. Men det er også helt nødvendig å gå tilbake til mer lokalprodusert mat for å unngå transport. Og at vi slutter å kaste så mye mat som vi gjør. Også der er spanjolene flinkere enn oss, de har rett og slett ikke råd til å kaste så mye som vi gjør hjemme. Litt av hvert å lære her!